Over ons

 

Wij zijn Sylvia en Edwin van Staden, wonen in Brabant en hebben in 2007 onze zomervakantie doorgebracht in dit prachtige stukje Griekenland om er een huis te kopen. Op deze foto zitten we met onze meiden Esmé, Naomi en Bibi, schoonzoons Michael en Stefan en kleinzoon Ian.

Inmiddels voelen we ons helemaal thuis in "Villa van Staden" en hopen dat onze gasten dat ook zo voelen. Het is om die reden dat het onderschrift onder de Villa van Staden kop van deze site is: Σπίτι μου σπιτάκι μου και σπιτοκαλυβάκι μου. De betekenis hiervan is "home sweet home".

Ging niet vanzelf

Nadat we veel huizen en grondstukken hadden hadden bekeken, viel de keuze. Daags echter voordat we huiswaarts gingen kregen we een telefoontje dat ondanks de gesloten overeenkomst het huis bleek te zijn doorverkocht aan een Griek uit Athene die ineens een groot bedrag op tafel had gelegd.

Het kopen van een huis in Griekenland gaat anders dan in Nederland........ Goede raad was duur. We hebben de avond voor ons vertrek toch nog een laatste optie bekeken en we waren verkocht! Het huis bleek echter ook al verkocht te zijn. Sylvia zei dat wat de Grieken konden, wij ook konden...... Dus beste verkoper, als we ineens een bedrag op tafel leggen, dan is het huis van ons? En inderdaad!

 

Beetje werk....

In November 2007 zijn we bij ons huis terug geweest en hebben alle juridische en fiscale zaken geregeld en is het huis en de grond op onze naam gezet. We zijn ruim drie uur bij de notaris geweest (stukken lezen, corrigeren, nieuwe stukken lezen etc.) en uiteindelijk zijn de koopcontracten getekend door negen! mensen. De verkopers en hun advocaat, Sylvia en ik en onze advocaat, twee notarissen en onze Griekse makelaar die voor de gelegenheid ook als tolk optrad en daarvoor moest meetekenen.

Daarnaast hebben we de kleuren uitgezocht voor de buitenkant van het huis, de binnenkant, de ramen en deuren, de keuken, badkamers, sanitair, tegels voor de vloeren en terrassen etc. Na terugkomst in Nederland zijn Sylvia en ik hard aan de gang gegaan om de volledige inventaris aan te schaffen. Bedden, koelkast, TV's, en de lijst werd langer en langer. Uiteindelijk hadden we vele kubieke meters aan spullen bij elkaar gebracht en vervolgens bij ons thuis in een grote vrachtwagen geladen en naar Griekenland vervoerd.

Dozen bij de vleet

In de maanden daarop volgend hebben we het huis verder gedecoreerd, muren buiten laten plaatsen, een zwembad laten aanleggen en verschillende extra terrassen gemaakt.