Olijfoogst

In December oogsten we onze Koroneiki olijven en worden die daags na de oogst geperst.  Op deze pagina vertellen we daar wat meer over.

Onze Olijven

De Koroneiki olijven komen vanaf de olijfbomen in onze tuin en bevatten een zeer goede olijfolie. Olie van onze kwaliteit is niet te koop bij de supermarkt........

Onze olijven worden biologisch geproduceerd. Wij voegen geen kunstmatige stoffen toe aan de grond noch bestuiven we de olijven. Het is 100% puur natuur.

De persing

Van de persing zelf hebben we dit jaar geen foto's of filmpjes. Toch leuk om te zien hoe zo iets verloopt? Kijk daarvoor op onze pagina over de oogst van een eerder jaar. Klik daarvoor HIER.

ANWB - Kampioen

In een ANWB kampioen staat een informatief artikel over de olijven in onze streek. Klik HIER om deze te lezen.

 

De Olijfolie

Onze extra virgin (extra partheno) olie is van eerste koude persing, biologisch geproduceerd en is olijfolie van topklasse. Het is een ongezuiverde olie met een perfect aroma en een geweldige smaak en heeft een mooie groene kleur.

De eerste koude persing geeft de meest zuivere olijfolie. De kwaliteit 'extra virgin' wordt gemeten aan de hoeveelheid oliezuur per 100 gram olijfolie. Hoe lager het zuurgehalte, hoe beter en gezonder de olijfolie. Olijfolie mag alleen de naam 'extra virgin' dragen als de zuurgraad tussen de 0,1% en 1% per 100 gram olijfolie ligt. Dit percentage moet de olijfolie op natuurlijke wijze verkregen hebben.

Proeven?

Natuurlijk zijn wij zelf de grootste afnemer van onze olijfolie! De jaarlijkse opbrengst echter is te groot om voor onszelf te houden en daarom is een deel van onze olie ook bij ons te bestellen.

Onder de afnemers van onze olie bevinden zich enkele in Nederland wonende Grieken en dat mag iets zeggen.......

Griekse Olijfolie?

Het grootste gedeelte van de Griekse olijfolie wordt opgekocht door de grote bekende ketens in Italië. Daar wordt de Griekse olie “versneden” en gemengd met de vaak kwalitatief mindere olie van Italiaanse pluk en als Italiaanse olijfolie verkocht. Veel van deze olijfolie is onzuivere en vaak geraffineerde olie. Bij geraffineerde olie worden vitamines, vetzuren, antioxidanten door thermische of chemische behandeling onttrokken aan de olie. Wat overblijft is vet. De olie wordt gemixed met andere soorten olie, zoals zonnebloem, hazelnoot etc. Daarna worden de smaakstoffen en vitamines kunstmatig toegevoegd.