Navaríno baai

In de haven van Pylos staat naast het parkeerterrein een bruin houten huisje. Je kunt hier een grote sloep huren. Dit kost €40 voor 6 uur (€60 voor de hele dag) en €50 voor 6 uur in het hoogseizoen. Daarboven komen de kosten van benzine voor de buitenboord motor. Reken op ongeveer €10 voor een halve dag varen.

In de boekenkast in onze woonkamer kun je de visitekaartjes met telefoonnummers vinden van de verhuurder. Reserveren kan handig zijn om teleurstellingen te voorkomen. Je hebt geen vaarbewijs nodig en betalen doe je contant en achteraf. Wel kunnen ze om een legitimatiebewijs vragen.

Stukje geschiedenis

De baai van Navarino, op het Griekse schiereiland de Peloponnesos, wordt op fraaie wijze afgesloten door het grote, onbewoonde eiland Sfaktiria, enkele veel kleinere rotskliffen en een eilandje in de vorm van een boog, waar men onderdoor kan varen.

Peloponnesische oorlog

In het noorden van het eiland zijn nog de schamele resten van muren en bronnen te zien, die herinneren aan de gebeurtenissen in 425 voor Chr. gedurende de Peloponnesische oorlog tussen Sparta en Athene en die zo treffend zijn beschreven door de eerste echte historieschrijver Thukydides. De Atheners wilden de gehate Spartanen die op het eiland waren gelegerd in de pan hakken. 72 dagen lang duurde de belegering, toen gaven de bijna 300 overgebleven Spartanen zich over! Dit tot verbazing van de Atheners, immers, Spartanen gaven zich nooit over, maar stierven de heldendood.

Midden op Sfaktiria staat een gedenkteken voor de Russen die tijdens de slag van Navarino zijn gesneuveld. De Russische schepen stonden onder bevel van een Nederlander, admiraal van Heyden, die in 1795 naar Rusland was gevlucht voor de Franse troepen, die Nederland bezetten, en die een vooraanstaande rol zou spelen in de Russische marine. Zijn schepen vormden de achterhoede van de geallieerde vloot, die zware verliezen leed. Vlak bij het monument staat een Russisch kerkje van hout.

In de vriezer in onze villa liggen koelelementen en in de inbouwkast in de woonkamer staat een koelbox. Gevuld met frisjes, wat biertjes en een wijntje geen overbodige luxe als u gaat varen. Neem ook wat handdoeken en zwemgoed mee, want het is heerlijk om aan één van de strandjes aan te leggen waar niemand is en wat af te koelen in het heldere water.

In Gialova kan de boot worden geankerd en kan aan de waterkant in een taverna worden gegeten.

 

Esmé en Naomi genieten van de zon en het water

Monumenten

In het zuiden van het eiland vind je monumenten die herinneren aan de Griekse vrijheidsstrijd: in 1825 sneuvelden vele Hellenen en aanhangers van de Griekse zaak uit West-Europa in de strijd tegen de Egyptenaar Ibrahim Pasha, die zijn (Turkse) vloot in de door de rebellen bezette baai van Navarino wilde loodsen.

Tishli-Baba

Het zuidelijk van Sfaktiria gelegen boogvormige eilandje herbergt het monument voor de tijdens de zeeslag van 1827 gesneuvelde Fransen. Voorts staat er een vuurtoren.

Helonaki

 

Midden in de baai ligt het eilandje Helonaki met een monument voor de in 1827 gesneuvelde Britten.

 

Noorden van Pylos

 

Aan de noordzijde van de baai van Pylos ligt kaap Koryvasion, waar eens de Atheners hun versterking (akropolis) hadden om de Spartanen op Sfaktiria in het oog te houden (425 v. Chr). In de 13e eeuw hebben Frankische ridders er het paleokastro gebouwd. De lastige klim erheen biedt de toerist resten van muren en torens. Hier vlakbij ligt de op het noorden gelegen ingang van de Nestorgrot, waar de mythologische heersers van Pylos eens hun vee stalden. Ook de sluwe god Hermes zou hier het vee, dat hij had gestolen van de God Apollo, hebben verstopt. De grot bevat enkele druipsteenformaties. Noordelijker liggen mooie, brede zandstranden langs de baai bij Petrochori. Bedoelde Homeros deze kusten, toen hij het in de Odyssee had over het zandige Pylos, waar de zoon van Odysseus. Telemachos, heen wilde varen om nieuws te vernemen over zijn verdwenen vader? Aan de grote weg naar Chora ligt dan het roemruchte, vermoedelijke paleis van Nestor.