Peloponnesos - Messinia

De Peloponnesos is het zuidelijkste deel van het vasteland van Griekenland. Vanuit Athene steekt u het Kanaal van Korinthos over om op de Peloponnesos te komen. Het schiereiland wordt begrensd door de Golf van Korinthos, de Egeische en de Ionische zee en bestaat uit zeven provincies met oude steden als Sparta, Nafplio, Tripoli en Olympia. De Peloponnesos is ongeveer half zo groot als Nederland en is zeer dun bevolkt, er wonen slechts 1,5 miljoen mensen.

Matt Barett

Citaat uit de website van Griekenlandkenner Matt Barett U.K.: The Peloponnesos; heart and soul of Greece. Er is veel geschreven en gezegd over de mooie Griekse eilanden. Alhoewel verloren in de gevoelens over Mykonos, Santorini, Rhodos en Corfu is het een feit dat de meeste mooie en interessante plaatsen in Griekenland niet de eilanden zijn maar op het vaste land en dan met name de Peloponnesos. Voor velen is de Peloponnesos het ware Griekenland en heeft het meer bezoekwaarde dan 10 gecombineerde eilanden!’

Reizen

Citaat uit het Nederlandse maanblad ‘Reizen’ januari 2005: ‘De Peloponnesos heeft alles wat je je kunt wensen: zowel ruige als liefelijke natuur, sfeervolle stadjes en dorpjes, een enorme historische rijkdom, mooie stranden en een flink deel van het jaar een prettig klimaat. Er bestaan weinig aangenamere vakantiebestemmingen’.

Vegetatie

Een groot deel van het schiereiland is bedekt met olijfgaarden en dennenbossen. Deze bomen geven de Peloponnesos haar groene uiterlijk. Er groeit zeer veel fruit op het schiereiland: er zijn kersen, pruimen, abrikozen, perziken, granaatappels, peren en vijgen. Al deze vruchten worden vaak in stalletjes langs de weg goedkoop aangeboden.

In Finikounda en directe omgeving vindt u ook zeer veel olijfbomen. De grote olijven kunt u ook thuis als Kalamata-olijf kopen, de kleine olijven worden tot olijfolie geperst. De opbrengst van de olijfgaarden vormt hier nog steeds de belangrijkste bron van inkomsten.

Messinia

De streek Messinia, waarin onze villa staat, beslaat het meest zuidwest gedeelte van de Peloponnesos. Het milde klimaat en de vele zonuren zorgen voor een uiterst vruchtbaar landschap. Bomen en planten bloeien hier uitbundig. Uitgestrekte zandstranden en rotsachtige kusten wisselen elkaar af.

Samen met het bergachtige achterland, wat veel overeenkomsten heeft met Toscane met zijn beeldbepalende cipressen, zorgen zij voor een schitterend stukje paradijs op aarde! De schilderachtige dorpjes, en niet te vergeten hun bewoners, maken de ontspannen rustieke sfeer compleet.

Klimaat

De Peloponnesos heeft een zacht klimaat met milde winters en hete droge zomers. De droogste maand is juli met gemiddeld 28 graden. In de winter is het zacht met een gemiddelde minimumtemperatuur van 10 graden en regenachtig.

Messinia heeft het meest milde klimaat van het Griekse vasteland. De maanden november tot en met februari zijn ongeveer vergelijkbaar met het klimaat in Tunesië en Algerije. In deze periode wint het landschap door een achtergrond van sneeuwbedekte bergen en heldere luchten aan schoonheid.