Klimaat

Messinia heeft het meest milde klimaat van het Griekse vasteland. De maanden november tot en met februari zijn ongeveer vergelijkbaar met het klimaat in Tunesië en Algerije. In deze periode wint het landschap door een achtergrond van sneeuwbedekte bergen en heldere luchten aan schoonheid.

In de periode van half november tot eind december valt normaal ongeveer 60% van de totale jaarlijkse regenval. April en mei zijn ongetwijfeld de mooiste maanden wanneer vele planten en bomen in bloei staan, de zee meestal al warm genoeg is om te zwemmen, en menige bergtop nog onder de sneeuw bedolven ligt.

Wie hier in de zomer bij temperaturen van rond de 30º verblijft, kan zich nauwelijks voorstellen dat de Peloponnesos een uitstekend gebied voor wintersporters is. Tussen half december en eind maart zijn er, als er voldoende sneeuw ligt, twee wintersportcentra, waar ook ski' s en andere benodigdheden te huur zijn. Eén ervan ligt op ca. 1600 meter hoogte in het Ménalongebergte tussen Trípoli en Vytína en is in de weekends geopend.

Overwinteren

Messinia leent zich ook goed om te overwinteren. Het klimaat is in de wintermaanden vergelijkbaar met Zuid-Spanje en Kreta, met een gemiddelde temperatuur van 15 °C.

Vanaf december worden de olijven en sinaasappels geoogst en van januari tot mei staan alle planten en bomen in bloei, volgens velen de mooiste tijd om hier te vertoeven.

In de zomermaanden is de gemiddelde temperatuur 29 °C. Alle temperaturen zijn gemeten in de schaduw. In de zon zijn de temperaturen vanzelfsprekend -aanzienlijk- hoger.

 

Actueel weer:

Hieronder staat een tabelletje met de 3-daagse weersverwachting voor Kalamata. Kalamata ligt op ongeveer een uur rijden ten Noordoosten van onze villa.

Klimaat in detail

De cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor de zuidkusten van de Peloponnesos (o.a. Kalamata, Pylos, Nafplio). Klik hier voor de gedetailleerde klimaat gegevens.

Meer klimaat