Informatie Map

Van harte welkom in Villa van Staden ! Heel veel tijd, geld en passie hebben we gestoken in het bouwen en inrichten van onze villa. Villa van Staden is niet zomaar een vakantiehuisje. Het is ons tweede thuis, een plaats om te onthaasten en te genieten van al het goeds dat geboden wordt door de omgeving, de natuur, de lieflijke dorpjes, de zee, stranden, de vriendelijke mensen en het lekkere eten en drinken. Wij hopen dat jullie van onze villa zullen genieten net zo zeer als wij dat doen!

Comfortabel

De villa is compleet ingericht. In alle denkbare comfort is voorzien. Wij stellen het heel erg op prijs als u met beleid met onze villa en spulletjes wilt omgaan. Als iets niet werkt, bel ons gerust zodat we kunnen helpen.
 

Tijdsverschil

Villa van StadenIn Griekenland is het 1 uur later dan in Nederland. Ook het begrip tijd is anders dan in Nederland…… In Griekenland staat GMT vaak voor Griekse Misschien Tijd. Niets is dringend genoeg om onmiddellijk aandacht aan te besteden dus verwacht bij iemand met wie je afgesproken hebt, dat hij/zij te laat zal zijn.

Drinkwater

Het kraanwater in de Peloponnesos is gezuiverd drinkwater en kun je zonder enig gevaar voor je gezondheid drinken. Het kraanwater bevat wel veel kalk. In onze villa echter hebben wij een anti kalk apparaat geïnstalleerd dat het water zacht maakt. Dit beïnvloed de smaak in positieve zin en beschermt apparaten zoals vaatwasmachine, wasmachine, koffiezet apparaat etc.

Afstanden

Auto afstanden vanuit onze Villa:

Athene 3 uur en 15 minuten
Kalamata 1 uur
Methoni 10 minuten
Finikounda 5 minuten
Pylos 20 minuten
Kóroni 25 minuten
Gialova 30 minuten

Onderhoud

Voor het onderhoud van zwembad en tuin komt wekelijks iemand één of meerdere keren langs.

Gebruiksaanwijzingen

In de keuken, in het bovenkastje boven de wasmachine ligt een blauwe ordner met op de rug “Villa van Staden”. In deze ordner zitten alle gebruiksaanwijzingen van de apparatuur in ons huis. Werkt iets niet of niet goed? Geen probleem, bel even met ons en wij kunnen helpen.  Veel van onze gebruiksaanwijzingen zijn ook hier on-line te raadplegen.

Veiligheid

Hou voor jullie eigen veiligheid en die van jullie en onze spulltjes deuren en ramen gesloten die jullie niet in het zicht hebben als jullie er zijn om insluiping te voorkomen. Sluit alles goed af als jullie niet in de villa zijn en maak gebruik van het kluisje in de keuken voor jullie waardevolle zaken.

Internet / GSM

GSM heeft een uitstekend ontvangst. Wij hebben nog geen Internet aansluiting in huis. De meeste taverna's stellen gratis Wi-Fi beschikbaar. In Methoni zit een internetcafé (Doureios Ippos). Daar zijn geen PC’s (eigen laptopje / smartphone meenemen), maar is wel gratis internet en de drankjes zijn er goedkoop.

Sleutels

De voordeur en achterdeur hebben verschillende sloten / sleutels. De sleutels van voor- en achterdeur kunnen niet worden bijgemaakt. Bij verlies van deze sleutels zullen alle sloten en bijbehorende sleutels vervangen moeten worden. Voorkom s.v.p. dat de sleutels zoekraken, ook voor jullie eigen veiligheid.

Water

De boiler is niet aangesloten. Wij hebben deze vervangen door milieu vriendelijk warm water via zonnekracht. De bron van het warme water is buiten het huis en staat op een heuveltje. Gezien de afstand tussen bron en kraan en de diameter van de pijpen, kan het tot enkele minuten duren voordat je warm water hebt.

Met name in het zomerseizoen kan de waterdruk laag zijn of soms geheel uitblijven. Het is een landelijk gebied dat niet even goed op de hoge vraag in het zomerseizoen door toeristen is ingericht. Dit ligt helaas buiten onze macht.

Stranden

Er zijn heel veel mooie zandstranden in en rond Finikounda. Teveel om op te noemen.

Het dichtstbijzijnde strand is vanaf onze villa de doorgaande weg rechts af op rijden richting Methoni. Halverwege (3 minuten) links kun je met de auto het strand op rijden. Breed, fijn witzand, heel langzaam aflopende bodem. Aan het eind van dat strand zit een zaak met de naam Destino. Hier kun je op een ligbed plaats nemen en worden bediend van je biertje, wijntje, sapje etc. Inmiddels zijn er twee strandtenten bij gekomen. Alle drie zijn overigens alleen geopend in het toeristen seizoen.

Wegen

Eenmaal aangekomen in onze villa zul je hebben ervaren dat de doorgaande wegen in dit gebied erg goed zijn. Zonder uitzondering zijn ze geasfalteerd en voorzien van goede bewegwijzering. Toch goed om een paar dingen te zeggen: Grieken rijden over het algemeen genomen goed maar je zult zien dat de snelheidsverschillen groot zijn. Ook op de doorgaande wegen kom je regelmatig ezels, kuddes met geiten tegen of pick-up trucks die erg langzaam gaan, terwijl andere Griekse weggebruikers daar vaak met zeer hoge snelheden voorbij razen. Blijf daarom op je hoede. De wegen, weggetjes en paden vanaf de geasfalteerde wegen zijn meestal niet voorzien van verharding en kunnen lelijke schade aan de auto veroorzaken. Als een weg slecht wordt, rij dan niet door. De kans dat het nog slechter wordt en niet meer eenvoudig kan worden gekeerd wordt groter met elke meter die wordt gereden.

Betalen

In deze streek is het betalen met creditcards nog een vrijwel onbekend fenomeen! Iedereen betaald vrijwel alles contant. Benzinestations zullen soms wel creditcards accepteren, zo ook enkele supermarkten. Restaurants accepteren vrijwel allemaal geen creditcards. Er zijn echter wel veel banken die geldautomaten hebben (ATM’s) Sommige geldautomaten in Griekenland geven eerst het geld, vervolgens de transactiebon en als laatste de pinpas terug. Vergeet dus niet om de pinpas uit de automaat te halen! De ATE-banken vragen, nadat je het geld hebt ontvangen, via een keuzemenu of je nog een transactie wilt doen (JA/NEE). Sommige toeristen hebben dit niet gezien en zijn weggelopen. Tegen de tijd dat zij in de gaten hadden dat zij hun pinpas niet uit de automaat hadden gehaald, had deze hun pinpas al ingeslikt.... De dichtstbijzijnde ATM’s zijn in Finikounda, Methoni en Pylos.

Boodschappen

In ieder dorpje zijn er verschillende slagers, bakkers en supermarktjes. Als je vanuit de villa naar beneden en dan linksaf richting Finikounda gaat, dan tref je na een minuut rijden of zo aan de rechterkant een supermarkt aan (Medusa). Hier verkopen ze lekker vers brood (een brood kost ongeveer 90 cent). Brood wordt snel oud, dus koop alleen wat je voor die dag nodig hebt. In Finikounda zelf zit een kleine supermarkt die een stuk goedkoper is dan Medusa. Een grotere supermarkt zit in Methoni. Hier halen we meestal zelf ook onze boodschappen. In Pylos zit aan de doorgaande weg een grotere supermarkt. In Kalamata zijn er twee Lidl’s te vinden (dichtstbijzijnde vlakbij het vliegveld).

Uit eten

Hoewel onze villa is voorzien van alle kookgemakken, is het eten lokaal zo lekker en zo goedkoop dat we aanraden om de lunch en diner in één van de vele tavernes te gebruiken. Je moet echt je best doen om voor een maaltijd meer dan €10 p.p. kwijt te zijn…….. Op onze site tref je wat suggesties aan voor tavernes en wat daar te eten. Als het op eten aankomt, zijn de Grieken niet gehaast. Eten in een restaurant wordt in cash betaald en een fooi is gebruikelijk.

Afval en schoonmaak

Wij vragen onze gasten vriendelijk om de villa verzorgd achter te laten. Hoe ze er komen is een raadsel, maar als er etensresten / kruimels etc. op de aanrecht, vloer, tafel etc. blijft liggen komen er grote aantallen heel kleine miertjes op af. Suggestie is om derhalve het aanrecht goed schoon te houden en de afvalbakken dagelijks te ledigen. Afval kan in de grijze metalen container worden gestort die onderaan langs de weg staat.

Stroom

Onze villa is voorzien van een zwaarder dan normale stroomaansluiting en we hebben vier verschillende stoppenkasten. Toch kan het voorkomen dat incidenteel geen stroom aanwezig is. Dit kan voorkomen door onderhoud van het lokale elektriciteitsnetwerk en dan is het gewoon een kwestie van afwachten tot het is opgelost. Als de stroom er af is, gaan in de woonkamer automatisch twee noodstroom lampen branden. Kijk even of de rode lampjes in de stoppenkasten branden. Is er een probleem, bel gerust even met ons.

Wij rekenen geen aparte kosten voor de stroom wat bij andere verhuurders wel vaak het geval is. Stroom in Griekenland is niet goedkoop en we kunnen dit dan ook alleen in de huurprijs inbegrepen houden als onze huurders net als wijzelf zorgvuldig met het stroomverbruik omgaan.

Zet daarom a.u.b. alleen de airo's aan als het nodig is, tot de gewenste temperaturen zijn bereikt en houdt ondertussen de deuren en ramen gesloten. Doe de verlichting uit indien deze niet meer nodig is.

Lunchen en Dineren

Je kunt in onze streek niet slecht eten dus verken alle Tavernes zelf en laat graag jullie ervaringen weten. De Griekse keuken is erg uitgebreid en divers. Vrijwel elk eiland of streek op het vasteland heeft eigen specifieke recepten. Vergeet niet dat Grieken bakken in olijfolie en niet met boter of andere bakmiddelen. Bovendien zijn ze dol of specerijen. De kruiden en de olijfolie geven vaak de smaak die je in Griekenland gewend bent. Grieken drinken vaak voor het eten een glaasje Ouzo en tijdens het eten een flesje wijn. Wat is lekker? Gewoon alles proberen. Grieks eten is simpel maar erg lekker. Probeer in ieder geval Tzatziki (koude yoghurtdip met knoflook en Komkommer), Choriatiki (Gemengde Griekse salade), Stifado (rundvlees met uien), Lamsbout etc. Het beste is in de Taverna te vragen naar de “special” van de dag. Wij zijn nog nooit teleurgesteld……… Klik voor en uitgebreid overzicht en routebeschrijving naar wat tavernas en terrasjes in de omgeving: Klik hier !

Schade

Graag ontstane schade bij ons melden zodat we e.a.a. in overleg kunnen oplossen. Het verblijf in onze villa is op eigen risico, d.w.z. dat letsel, schade, diefstal etc. voor eigen risico en rekening is voor onze gasten.